Villa El Salvador

Geschiedenis

Tweehonderd dakloze families bezetten in 1971 een stuk braakliggend land bij Lima, de hoofdstad van Peru. Ze waren het rondtrekken beu en wilden een vaste plek om te wonen. De regering, die het stuk land had bestemd voor grote projecten, zag hier niets in. Steeds meer mensen sloten zich aan bij de daklozen en weldra vormden 9000 gezinnen een blok tegen de regering. Na lang onderhandelen kregen ze een ander en groter stuk land, een zandvlakte aan de rand van Lima. Vol goede moed doopten de families hun nieuwe woonplaats ‘Villa el Salvador’: stad van de verlosser. De bewoners gingen aan de slag om van de zandvlakte een echte stad te maken met water, electriciteit en wijkvoorzieningen.

Hier kun je een filmpje bekijken over de geschiedenis van Villa El Salvador. Luister naar het “volkslied” van Villa El Salvador door op deze link te klikken.

Erepenning voor Stichting Arnhem-Lima

Hans Suurmond, voorzitter van de Stichting Arnhem Lima ontvangt de erepenning van de gemeente Villa El Salvador in de stad Lima uit handen van burgemeester Jaime Zea Usca. Dat gebeurde in het gemeentehuis van Villa El Salvador in Peru. Een delegatie van de stichting bracht eind oktober een bezoek aan de gemeente die zij al gedurende twintig jaar steunt. Reden voor de burgemeester het Arnhemse bezoek in het zonnetje te zetten. “Beschouw deze erepenning als een erkenning voor twintig jaar vriendschap en solidariteit”, zei Zea Usca. Bij de penning hoort een officieel decreet van de burgemeester. Dat document vind je hier.

Impressies uit Villa El Salvador

Eind oktober 2009 bezocht een groep Arnhemmers de wijk Villa El Salvador. Het bezoek stond in het teken van het 20-jarig bestaan van de stichting Arnhem-Lima. Tijdens het bezoek kregen de deelnemers een goede indruk van de ontwikkeling van Villa El Salvador en van de actuele problemen in de wijk. Er werden afspraken gemaakt over nieuwe projecten. Ook werd de groep officieel ontvangen door het College van B&W, waarbij de stichting een officiële erkenning ontving voor haar werk in de afgelopen twintig jaar. Tijdens een vergadering met sleutelfiguren uit Villa El Salvador werd de jarige stichting van harte toegezongen. Kijk maar eens naar dit filmpje. Een journalist van dagblad De Gelderlander maakte tijdens de reis een serie reportages. Een eerste artikel stond begin oktober in de krant. Dat lees je hier. Na afloop van de reis zijn meerdere artikelen in de Gelderlander verschenen: gelderlander-28-10-09, gelderlander-31-10-09 en gelderlander-13-11-09-1. Deze reis is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van NCDO.